База данных судей Республики Молдовa
Пример: Андронаке Аурелия
Расширенный поиск

Бивол Татьяна

Judecătoria Chișinău, Judecătoare

Биографические данные

Дата назначения на должность: 05.08.2015 г.

Указом Президента РМ №1711-VII от 05 августа 2015 г. назначена на пятилетний срок, на должность судьи Суда сектора Рышкань, мун. Кишинэу.

Решением №521 от 07 июля 2015 г., Высший совет магистратуры предложил президенту Республики Молдова назначить Бивол Татьяну на должность судьи Суда сектора Рышкань, мун. Кишинэу, на пятилетний срок.

Обучение/Дипломы
31 октября 2014 г. — окончила НИЮ с оценкой 9,5 балла

Соответствующая профессиональная деятельность
Юридическая деятельность
16.12.2008 г. — адвокат
2015 г.  назначена на должность судьи суда Рышкань, мун. Кишинэу, на пятилетний срок.

Публикации
Автор 2 статей в журнале ”Avocatul Poporului”

Подробнее

Дата назначения на должность: 05.08.2015 г.

Указом Президента РМ №1711-VII от 05 августа 2015 г. назначена на пятилетний срок, на должность судьи Суда сектора Рышкань, мун. Кишинэу.

Решением №521 от 07 июля 2015 г., Высший совет магистратуры предложил президенту Республики Молдова назначить Бивол Татьяну на должность судьи Суда сектора Рышкань, мун. Кишинэу, на пятилетний срок.

Обучение/Дипломы
31 октября 2014 г. — окончила НИЮ с оценкой 9,5 балла

Соответствующая профессиональная деятельность
Юридическая деятельность
16.12.2008 г. — адвокат
2015 г.  назначена на должность судьи суда Рышкань, мун. Кишинэу, на пятилетний срок.

Публикации
Автор 2 статей в журнале ”Avocatul Poporului”

Решением №64/6 от 02 апреля 2015 г., Коллегии по отбору и карьере судей, одобрена кандидатура Бивол Татьяны для участия в конкурсе на замещение вакантной должности судьи.

Решением №64/6 от 02 апреля 2015 г., Коллегии по отбору и карьере судей, одобрена кандидатура Бивол Татьяны для участия в конкурсе на замещение вакантной должности судьи.

Решение №329/27 от 03.11.2020 г.

Решение №38/3 от 05.06.2020 г.

Решение №157/13 от 16.06.2020 г.

Решение №111/13 от 30.11.2018 г.

Решение №64/6 от 02 апреля 2015 г.

Новости
  • O judecătoare s-a retras din completul care examinează dosarul lui Platon. Aproape 20 de martori vor fi audiați repetat

    Magistrata Tatiana Bivol, care a decis rejudecarea dosarului în care controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare, s-a retras, aceasta fiind înlocuită cu o altă judecătoare care a solicitat și a primit acceptul pentru reluarea cercetării judecătorești. Mai exact, în dosarul lui Platon urmează să aibă loc audierea repetată a martorilor, chiar dacă […]

    Magistrata Tatiana Bivol, care a decis rejudecarea dosarului în care controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare, s-a retras, aceasta fiind înlocuită cu o altă judecătoare care a solicitat și a primit acceptul pentru reluarea cercetării judecătorești. Mai exact, în dosarul lui Platon urmează să aibă loc audierea repetată a martorilor, chiar dacă Codul de procedură penală (CPC) permite să nu fie reluată etapa anchetei, după înlocuirea unui judecător din completul de judecată.

    În dosarul Platon este reluată audierea repetată a martorilor, după ce un judecător din completul de judecată a fost schimbat. Se întâmplă după ce în cadrul ședinței de judecată din 8 februarie, urmau să se prezinte în calitate de martori foștii șefi ai Consiliul de Administrație al „Victoriabank”, Natalia Politov-Cangaș și Corneliu Ghimpu, însă, nu s-au prezentat. În locul acestora, la ședința de judecată s-au prezentat avocații celor doi – Nina Lozan și Artur Airapetean, prima fiind mama judecătoarei Tatiana Bivol.

    Magistrata s-a retras din completul de judecată, locul acesteia fiind ocupat de magistrata Lilia Lupașco, care a solicitat reluarea audierii martorilor, deși CPC nu obligă acest exercițiu.

    Avocatul lui Platon, Ion Crețu, este de părere că prin această mișcare se urmărește tergiversarea cazului.

    „Noi considerăm că această schemă a fost făcută intenționat pentru a tergiversa examinarea cauzei”, ne-a spus avocatul.

    Până în prezent, în dosarul Platon au fost programate 26 de ședințe, dintre care 15 au fost lucrative. În cele 15 ședințe, au fost audiați în jur de 20 de martori ai acuzării.

    La 7 decembrie 2020, completul format din magistratele Angela Vasilenco, Olga Bejenari și Tatiana Bivol de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a decis că dosarul lui Veaceslav Platon, condamnat anterior la 18 ani de închisoare, urmează să fie rejudecat, Procuratura Generală fiind instituția care a solicitat asta.

    Veaceslav Platon a fost eliberat din penitenciar la 15 iunie 2020, după ce Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a admis integral demersul procurorului general, Alexandr Stoianoglo, privind suspendarea executării pedepsei de către acesta.

    Magistrații au dispus suspendarea imediată a executării sentinței Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din 20 aprilie 2017, emisă în privința lui Platon, prin care acesta fusese condamnat la 18 ani închisoare pentru escrocherie, spălare de bani și corupere activă.

    Executarea în continuare a pedepsei de către Veaceslav Platon era însă condiționată de evoluția procedurii de revizuire a procesului penal, anterior deschisă de PCCOCS.
    Sursa: zdg.md

  • „Persoanele de încredere ale lui Platon”. Judecătoarea Tatiana Bivol respinge orice relație cu controversatul om de afaceri

    Magistrata Tatiana Bivol susține că nu are nimic în comun cu procesele judiciare privind companiile controlate de omul de afaceri Veaceslav Platon sau cu instituțiile de supraveghere ale sistemului financiar (BNM și CNPF). Reacția Tatianei Bivol a fost provocată de o scrisoare a Serviciului de Informații și Securitate (SIS) adresată Consiliului Superior Magistraturii (CSM) în care solicită să ia măsuri […]

    Magistrata Tatiana Bivol susține că nu are nimic în comun cu procesele judiciare privind companiile controlate de omul de afaceri Veaceslav Platon sau cu instituțiile de supraveghere ale sistemului financiar (BNM și CNPF). Reacția Tatianei Bivol a fost provocată de o scrisoare a Serviciului de Informații și Securitate (SIS) adresată Consiliului Superior Magistraturii (CSM) în care solicită să ia măsuri urgente în privința unor judecători care ar fi sub influența controversatului om de afaceri, Veaceslav Platon. 

     Judecătoarea solicită plenului CSM să inițieze verificările de rigoare în vederea excluderii oricăror suspiciuni de imparțialitate și neprofisionalism față de activitatea sa și pentru disocierea de cetățeanul Veaceslav Platon.  

    Mai întâi, ea a explicat că aflarea sa în completul de judecată care judecă dosarul de învinuire „a cetățeanului Veaceslav Platon” se află în procedura Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din 4 septembrie 2020, fiind repartizat aleatoriu prin intermediul Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor a judecătoarei Angela Vasilenco.

    Ulterior, prin încheierea vicepreședintelui Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, a subliniat ea, a fost dispusă examinarea cauzei în complet de trei judecători, care are pe moment următoarea componență: președinte, Olga Bejenari, judecător raportor, Angela Vasilenco, și cel de-al treilea membru al completului, Tatiana Bivol.

    „Prezența mea în respectivul complet se explică prin dispoziția vicepreședintelui Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, nr. 04 din 31.12.2020 (Sic!), prin care s-a dispus constituirea completelor pentru anul 2020, eu fiind inclusă în completul nr. 11”, a precizat judecătoarea.

    Magistrata a menționat că aflase despre faptul că tatăl său, avocatul Oleg Lozan, l-a reprezentat pe Veaceslav Platon la examinarea cauzei în fond, în trei ședințe, în urma studierii dosarului pentru faza preparatorie.

    „Acest fapt m-a determinat să depun, la 2 octombrie 2020, declarație de abținere de la examinarea cauzei. La 3 octombrie 2020, printr-o încheiere adoptată de un complet de trei judecători, declarația de abținere a fost respinsă ca neîntemeiată. Astfel, a fost păstrată componența inițială a completului de judecată.”

    Judecătoarea a precizat că, pe moment, tatăl ei, Oleg Lozan, nu mai este avocatul lui Veaceslav Platon. „Contractul de asistență juridică a fost reziliat cu acesta din urmă în 2016”, a precizat ea.

    În ce privește includerea ei în completele de judecători speciale, care vor examina cauzele penale privind frauda bancară, judecătoarea a declarat că a fost inclusă inițial în completul nr. 1, însă, ulterior, prin dispoziția președintelui Judecătoriei Chișinău nr. 68 din 02.12.2020 am fost exclusă din completul menționat, „fapt ce nu a fost reflectat în documentul SIS din 2 decembrie 2020”.

    „Prin urmare, cele expuse mai sus vin să desființeze alegațiile incluse în documentul SIS, ce mă vizează, care, consider eu, sunt eronate. Ele nu au fost verificate de autorul actului respectiv, punând la dubii profesionalismul, imparțialitatea și transparența actului de justiție înfăptuit de mine în calitate de magistrat.”

    La 2 decembrie, SIS a adresat o scrisoare CSM să ia măsuri urgente în privința unor judecători care ar fi sub influența controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, care ar intenționa să își restabilească drepturile asupra activelor din Moldindconbank, Moldova-Agroindbank, Moldasig, Asito Direct și Alliance Insuarance Group

    „Președintele Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, a numit în unul dintre completele care ar urma să examineze dosarele de referință pe magistrata Tatiana Bivol, judecătoare în Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, și fiica unuia dintre avocații lui Platon, Oleg Lozan. Totodată, Tatiana Bivol este inclusă în completul de reexaminare a dosarului penal intentat în privința lui Platon.”

    Sursa:anticoruptie.md

     

  • Плахотнюк, Шор, поддельные документы и ложный след. Почему суд согласился пересмотреть дело Платона

    Решение прокуратуры и суда пересмотреть дело Вячеслава Платона вызвало неоднозначную реакцию в обществе. NM изучил решение об этом суда Буюкан и рассказывает, на каких основаниях дело решили пересмотреть, а также о том, как в 2017 году расследование направили по ложному следу, какие поддельные документы появились в деле, и какое отношение к этому имеют Владимир Плахотнюк и Илан Шор. Почему пересмотрят […]

    Решение прокуратуры и суда пересмотреть дело Вячеслава Платона вызвало неоднозначную реакцию в обществе. NM изучил решение об этом суда Буюкан и рассказывает, на каких основаниях дело решили пересмотреть, а также о том, как в 2017 году расследование направили по ложному следу, какие поддельные документы появились в деле, и какое отношение к этому имеют Владимир Плахотнюк и Илан Шор.

    Почему пересмотрят дело Платона

    Суд сектора Буюканы 7 октября одобрил ходатайство Прокуратуры по борьбе с оргпреступностью о пересмотре дела Вячеслава Платона, которого в 2017 году признали виновным в мошенничестве и отмывании денег, связанных с кражей миллиарда. Платона приговорили к 18 годам тюрьмы.

    Из опубликованного на сайте суда решения о пересмотре дела следует, что во время ревизионной проверки прокуроры обнаружили сведения, которые не учел суд, рассматривая дело в 2017 году.

    Например, в 2017 году прокуроры не проверили, что известно о компаниях, между которыми проводили транзакции и об администраторах этих компаний. Во время ревизионной проверки дела несколько свидетелей рассказали, что получили по €100-200 за то, что эти компании оформляли на них. Одна из таких свидетельниц отбывает срок за  употребление и хранение героина. По ее словам, из-за нехватки денег ей пришлось согласиться подписать документы. Такую же фирму оформили и на ее сожителя. Он тоже подтвердил, что получил вознаграждение за то, что на него оформили одну из компаний. Свидетели сообщили, что подписывали документы в офисе на улице Тигина.

    Ранее, отметим, NM писал о том, что документы на пять компаний, через которые вывели часть украденного миллиарда, оформили в офисе холдинга Илана Шора на улице Тигина, 12. Граждане, на которых оформили эти компании, тоже рассказали, что получили за это по €100-200.

     

    Кроме того, во время ревизионной проверки несколько свидетелей подтвердили, что компанией Х, на счета которой перечислили $3 млн, руководил Илан Шор (в опубликованном решении суда о пересмотре дела засекречены большинство имен свидетелей, подозреваемых и названий компаний).
    Другой свидетель, имя которого тоже скрыто, рассказал прокурорам, что он находился под арестом, когда дело Платона расследовали в первый раз, и прокуроры предложили перевести его под домашний арест, если он подпишет нужные им показания.

    Во время ревизионной проверки прокуроры допросили 16 свидетелей. Кроме того, как отмечается в решении суда, прокуроры получили из Великобритании ответ на вопрос, кому на самом деле принадлежит компания Z****t. Судя по всему, речь идет о компании Zenit Managment. В период правления Демпартии прокуратура утверждала, что эта компания принадлежит Вячеславу Платону. Он, в свою очередь, настаивал, что конечные владельцы Zenit Managment — Шор и Плахотнюк.

    Экс-лидер Демпартии Владимир Плахотнюк несколько раз упоминается в решении суда, кроме того, там говорится о «преступной группировке «Плахотнюк»».
    В судебном решении также отмечается, что 10 ноября 2014 года компания Y с фискальным кодом 1013600020353 получила кредит 375.5 млн леев (это код компании Provolirom, которая, согласно отчету Kroll, входит в «группу Шора»). Затем, как указано в судебном решении, эти деньги перевели на счета других фирм, а 11 ноября на счета компании Y поступил кредит €2.7 млн, полученный в одном из молдавских банков.
    Также, как отмечается в решении суда, есть обоснованные подозрения, что «заинтересованные лица» намеренно внесли правки в регистр нотариуса Ольги Бондарчук, «чтобы увести органы уголовного преследования по ложному следу и создать видимость», что компания Y (Zenit Managment) принадлежит Вячеславу Платону.
    «Это сделали умышленно, чтобы скрыть реальных бенефициаров этих компаний», — цитируют судьи выводы прокуроров, проводивших ревизионную проверку дела. По информации прокуроров, правку в регистр нотариуса внесли после 2014 года. Прокуроры также отметили, что в регистре нотариуса были данные Плахотнюка, Платона и Шора, которые «можно было легко скопировать и поместить в свободных рубриках этого регистра». Эти махинации, по информации прокуратуры, расследуют в рамках отдельного уголовного дела.

    Кто будет пересматривать дело Платона

    Дело Платона рассмотрит судейская коллегия под председательством Ольги Беженарь. Докладчиком по делу выступит судья Анжела Василенко. Также в коллегию входит судья Татьяна Бивол. Эта же коллегия судей одобрила ходатайство прокуроров о пересмотре дела Платона.

    Судья Ольга Беженарь

    Ольга Беженарь стала судьей в 2014 году. С 1 января 2019 года она специализируется на уголовных делах и работает в суде Буюкан. Осенью 2019 года ее назначили судьей до достижения 65 лет.
    Беженарь получила известность в июне 2020 года, когда вынесла приговор по делу о драке со смертельным исходом с участием бойцов K1 Михаила Пыргару и Аурела Игната. Хотя обвинение просило для них по 18 лет лишения свободы, судья оправдала Пыргару, а Игнату назначила штраф 50 тыс. леев. Приговор возмутил гражданское общество, а министр юстиции Фадей Нагачевский потребовал, чтобы дисциплинарные органы проверили действия судьи и прокурора, которые вели это дело.
    Согласно декларации о доходах, судья заработала в 2019 году 238 тыс. леев. Также ее семья получила пожертвование €3 тыс. и выручила €20 тыс. от продажи автомобиля. Кроме того, семья Беженарь получила денежный перевод €15 тыс. В декларации также указаны две квартиры площадью 51,5 кв.м. и 116 кв.м и дом.

    Судья Анжела Василенко

    Анжела Василенко работает судьей с 2017 года. В 2003 году работала помощником и.о. прокурора Резины. В 2004 году Василенко перевели работать в прокуратуру Яловен. Через некоторое время она стала прокурором района.
    Согласно декларации о доходах, в 2019 году Василенко заработала 240,6 тыс. леев. У ее семьи есть две квартиры площадью 44,7 кв.м. и 121,1 кв.м. Официально на судью оформлены по ¼ каждой квартиры.

    Судья Татьяна Бивол

    Татьяна Бивол с 2008 года работала адвокатом. В 2015 году стала судьей. В 2016 году Бивол взяла отвод по делу бывшего и.о. генпрокурора Андрея Пынти. (его обвиняли в том, что он передал в Россию уголовное дело, главным фигурантом которого был Григорий Карамалак). По информации realitatea.md, самоотвод был связан с тем, что ее отец был одним из адвокатов Карамалака.
    Бивол входит в судейскую коллегию, к которой в 2019 году поступило на рассмотрение второе уголовное дело экс-премьера Владимира Филата. Его до сих пор рассматривает суд Буюкан.
    Согласно декларации о доходах, в 2019 году Бивол заработала 240,8 тыс. леев. Также семья судьи получила €41 тыс. от продажи недвижимости. В 2019 году семья Бивол взяла два кредита — 600 тыс. леев и 1,5 млн. леев. Также в 2019 году семья судьи купила дом площадью 200 кв.м. за 1,5 млн леев. Кроме того, у семьи судьи есть квартира площадью 88 кв.м.

    ***

    По уголовному делу, которое будет пересматривать суд, Вячеслава Платона обвиняют в мошенничестве в особо крупных размерах и отмывании денег (ст. 190 и 243 Уголовного кодекса РМ). Согласно первоначальной версии следствия, компании, которые Платон контролировал через своих людей, получали необеспеченные залогом кредиты, которые позже погашали за счет средств Banca de Economii. Речь шла о сумме примерно 800 млн леев. 20 апреля 2017 года Платона приговорили к 18 годам лишения свободы. 18 декабря 2017 Апелляционная палата оставила приговор в силе. В мае 2020 года подтвердила приговор и Высшая судебная палата.

    А 20 мая 2020 генпрокурор Александр Стояногло сообщил, что по делу Платона проведут ревизионную проверку. Генпрокурор заявил, что прокуратура «изучила факты, которые раньше намеренно игнорировали», и пришла к выводу, что обвинение против Платона строилось на «искаженных показаниях» Илана Шора.

  • Cine sunt judecătorii care vor examina cazul lui Filat după ce magistrata la care a ajuns dosarul s-a abținut

    Magistrata Valentina Garabajiu și-a luat abținere de la judecarea celui de-al doilea dosar deschis pe numele lui Vlad Filat, iar cazul a ajuns pe masa altor trei magistrați. Astfel, pentru că prima ședință care ar fi trebuit să aibă loc astăzi, 31 ianuarie, a fost amânată, fostul premier nu a fost escortat la Judecătoria Chișinău. Potrivit avocatului lui Filat, magistrata […]

    Magistrata Valentina Garabajiu și-a luat abținere de la judecarea celui de-al doilea dosar deschis pe numele lui Vlad Filat, iar cazul a ajuns pe masa altor trei magistrați. Astfel, pentru că prima ședință care ar fi trebuit să aibă loc astăzi, 31 ianuarie, a fost amânată, fostul premier nu a fost escortat la Judecătoria Chișinău.

    Potrivit avocatului lui Filat, magistrata și-a luat abținere, iar președintele instanței de judecată a considerat că în acest caz este necesară examinarea dosarului de către un complet de judecată, nu de un singur magistrat.

    „Am fost invitați pentru ora 10.30 pentru ședința preliminară, dar am al aflat despre schimbarea de judecători și complet. Abia după încercarea de a clarifica aceste lucruri, ni s-a dat acces la dosar”, a declarat avocatul lui Filat, Victor Munteanu.

    Potrivit avocatului, judecătoare Valentina Garabajiu a prezentate motive pertinente în opinia judecătorului care a examinat cererea de abținere. Totodată, Victor Munteanu a declarat în fața presei că Vlad Filat nu a fost escortat astăzi la Judecătoria Chișinău pentru că Administrația Penitenciarelor ar fi fost anunțată despre amânarea ședinței.

    Din completul de judecată care va examinat dosarul deschis pe numele lui Filat, vor face parte magistrații Djeta Chistol, Tatiana Bivol și Olga Iftodi.

    Djeta Chistol, președinta completului care va examinat dosarul lui Filat, activează în sistem din anul 1996. Aceasta a ajuns în atenția publicului în 2012, când a admis mai multe erori într-o decizie de judecată, unde a scris că „o mașină se deplasa pe 3 străzi în același timp”. Aceasta a explicat greșeala din cauza volumului mare de lucru și a oboselii: „O să fiu mai atentă. E volum mare de lucru. Eu îmi cer scuze”, declara Djeta Chistol. Colegiul disciplinar al CSM a respins ulterior plângerile depuse pe numele acesteia și a avertizat-o să fie mai atentă.

    Următoarea ședință în dosarul de spălare de bani deschis pe numele lui Filat la avea loc peste câteva zile, la 6 februarie.

    Potrivit Procuraturii Anticorupție, Vladimir Filat este învinuit de săvârşirea infracţiunii de spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Într-un comunicat de presă al Procuraturii se menționează că la 01.07.2013, Filat a încheiat un contract de asistență în campania electorală pentru un partid politic la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, cu o companie de consultanță din Washington, SUA. Pentru serviciile contractate, fostul premier ar fi achitat către compania nerezidentă, suma totală de 12 847 902 lei, efectuând periodic transferuri din conturile companiilor gestionate prin intermediar, în care erau depozitate mijloace financiare obținute prin infracțiuni de corupție din Banca de Economii.
    Sursa: zdg.md

  • Președintele Timofti a semnat decretele de numire în funcție a 14 magistrați

    Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, decretele de numire în funcție a 14 magistrați. Domnul Eugeniu Bejenaru a fost numit, pe un termen de patru ani, în funcţia de președinte al Judecătoriei Ocnița; Domnii Alexandru Arhip, Sergiu Stratan și Oleg Tănase – judecători la  Judecătoria  Centru, municipiul Chișinău, pe un termen de cinci […]

    Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, decretele de numire în funcție a 14 magistrați.

    Domnul Eugeniu Bejenaru a fost numit, pe un termen de patru ani, în funcţia de președinte al Judecătoriei Ocnița;

    Domnii Alexandru Arhip, Sergiu Stratan și Oleg Tănase – judecători la  Judecătoria  Centru, municipiul Chișinău, pe un termen de cinci ani;

    Doamna Viorica Caduc – președinte la Judecătoria Briceni, pe un termen de patru ani;

    Domnul Ghenadie Comerzan – vicepreședinte la Judecătoria Briceni, pe  un termen de patru ani;

    Doamnele Tatiana Bivol și Olesea Țurcan – judecători la  Judecătoria  Râșcani, municipiul Chișinău, pe un termen de cinci ani;

    Domnul Vladimir Brașoveanu – judecător la Curtea de Apel Chișinău;

    Domnii Vitalie Budeci și Roman Pascari – judecători la Judecătoria Buiucani, municipiul Chișinău, pe un termen de cinci ani;

    Doamnele Ioana Chironeț și Iraida Secrieru – judecător i la Judecătoria  Ciocana, municipiul Chișinău , pe un termen de cinci ani;

    Doamna Iana Talmaci – judecător la  Judecătoria  Strășeni, pe un termen de  cinci  ani.
    sursa: presedinte.md

LASĂ UN COMENTARIU