Биографические данные
Дата назначения на должность: 08.02.2012 г.
Указом Президента РМ №514-VI от 08 февраля 2012 г. назначен на должность судьи Суда Бэлць, на 5-летний срок.
Год рождения 1980
Обучение/Дипломы
1998 - 2002 гг. юридический факультет, Государственный университет Молдовы
2002 г. - 2003 г. программа мастерата Государственного университета Молдовы
2004 г. - 2008 г. программа докторантуры, Государственного университета Молдовы
2007 - 2009 гг. курсы начального обучения для кандидатов на должность судьи, НИЮ
Соответствующая профессиональная деятельность
Юридическая деятельность
2002 - 2003 гг., лектор-стажер, юридический факультет, Государственный университет Молдовы
2003 - 2012 гг., лектор, юридический факультет, Государственный университет Молдовы
08.02.2012 г. назначен на должность судьи Суда Бэлць, на пятилетний срок (Указ №514-VI)
23.10.2012 г. - 16.11.2014 г. приостановление полномочий в должности судьи Суда мун. Бэлць, на период нахождения в отпуске по уходу за ребенком (Решение ВСМ №666/32 от 23.10.2012 г.)
Доходы
Доход по основному месту работы (Суд Бэлць, судья) 41 498,15 лея
Доход по основному месту работы супруги (прокурор) 7 510,05 лея
Доход от педагогической деятельности (обучение студентов) 47 660,67 лея
Доход из других законных источников (медицинское лечение) 1 375,2 лея
Доход из других законных источников, супруги (пособие, послеродовой отпуск) 3 600 леев
Недвижимость
Квартира площадью 55.6 кв.м. стоимостью 12 340,42 леев, 1/4 долевая часть, договор купли-продажи, приемо-передачи жилья в частную собственность 2004 г.
Задолженности
1. Кредит в изначальной сумме 360 000 леев, предоставленный в 2007 г. под 17 % годовых, со сроком погашения в 2017 г., дебитор Александру Чербу
2. Кредит в изначальной сумме 30 000 леев, предоставленный в 2012 г. под 16 % годовых, со сроком погашения в 2015 г.
Доходы
1. Доход по основному месту работы (Суд Бэлць, судья) 11 849,95 лея
2. Доход супруги по основному месту работы (прокурор) 77 093,79 лея
3. Доход от педагогической деятельности (обучение студентов) 24 971,74 лея
4. Доход от научной деятельности (разработка научных исследований) 20 000 леев
5. Доход из других законных источников (перевод, медицинское лечение) 21 392,1 леев
6. Доход из других законных источников (пособие) 14 841,96 леев
Недвижимость
Квартира площадью 55.6 кв.м. стоимостью 12 340,42 лея, 1/4 долевая часть, договор купли-продажи, приемо-передачи жилья в частную собственность 2004 г.
Финансовые активы
Текущий счет, открытый в 2013 г.
Задолженности
1. Кредит в изначальной сумме 360 000 леев, предоставленный в 2007 г. под 17 % годовых, со сроком погашения в 2017 г.
2. Кредит в изначальной сумме 30 000 леев, предоставленный в 2012 г. под 16% годовых, со сроком погашения в 2015 г.
Оплаченная профессиональная деятельность
Суд Бэлць, судья
Государственный университет Молдовы, лектор
Оплаченная профессиональная деятельность
Суд Бэлць, судья
Государственный университет Молдовы, лектор
Mai mulți judecători și-au schimbat locurile de muncă. La ce instanțe vor activa
Magistratul Adrian Cerbu nu va mai activa la Judecătoria Bălți. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat transferul acestuia la Judecătoria Criuleni, sediul Dubăsari. Adrian Cerbu și-a început activitatea de judecător în anul 2012, iar la începutul acestui an a fost numit în funcție până la atingerea plafonului de vârstă.
În cadrul ședinței de astăzi, CSM a acceptat demersul președintelui interimar al Judecătoriei Criuleni, Ion Malanciuc, referitor la transferul temporar al judecătorului Marina Curtiș de la Judecătoria Cahul. Anterior, magistrata a activat judecător de instrucție la Judecătoria Taraclia. În luna mai a fost numită în fucția de judecător la Judecătoria Cahul, până la atingerea plafonului de vârstă.
Membrii Consiliului au mai hotărât ca judecătorul Ion Ghizdari de la Judecătoria Bălți să fie numit în funcție până la atingerea plafonului de vârstă. Teodor Cârnaț a ținut să-l felicite de magistrat pentru sesizarea pe care a depus-o la Curtea Constituțională și în baza căreia interdicția de perfectare a actelor de stare civilă, aplicată în cazul persoanelor cu datorii, a fost declarată neconstituțională.
Tot astăzi, judecătorul Dan Dolghieri de la Judecătoria Edineț, sediul Ocnița, a depus jurământul.
sursa: bizlaw.md
Alți zece magistrați numiți în funcție de șeful statului. În ce instanțe vor activa
Șeful statului Igor Dodon a numit în funcție alți 10 judecători din 15, propuși anterior de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Magistrați vor activa în instanțele din Edineț, Orhei, Comrat, Strășeni și Bălți, cu sediul la Fălești. Cinci judecători au fost respinși, însă deocamdată, Președinția nu oferă informații în privința lor.
Printre judecătorii acceptați de președinte sunt:
Ludmila Caraianu, judecător la Curtea de Apel Comrat
Eugeniu Pșenița, vicepreședinte, Judecătoria Edineț
La fel, Igor Dodon a numit în funcție opt judecători până la atingerea plafonului de vârstă. Este vorba de:
Tatiana Avasiloaie
Ecaterina Buzu
Natalia Clevadî
Elena Costiuc
Dumitru Bosîi
Adrian Cerbu
Igor Chiroșca
Radu Holban
Amintim că, săptămâna trecută, președintele țării a semnat decretele de numire pentru 33 de magistrați noi la instanțele de fond. Majoritatea dintre cei numiți în funcție sunt absolvenți ai Institutului Național al Justiției. 25 de magistrați care activează deja la Judecătoria Chișinău și 8 – în judecătoriile din raioane.
La ședința de ieri a CSM, cei 33 de magistrați au depus jurământul, iar de astăzi aceștia au început activitatea în cadrul instanțelor.
sursa: bizlaw.md
Noi magistrați selectați de CSM pentru judecătoriile din țără
Consiliul Superior al Magistraturii a acceptat cererile a nouă judecători, pentru numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă. Decizia a fost luată la ședința de astăzi a CSM. Tot astăzi, Consiliul a selectat șase magistrați la judecătoriile din țară. Totuși, pentru ca aceștia să ocupe fotoliile de magistrați, șeful statului trebuie să semneze decretele de numire în funcție.
Cei 9 judecători care vor fi propuși președintelui țării pentru numirea până a atingerea plafonul de vârstă sunt:
Tatiana Avasiloaie – judecător, Judecătoria Chișinău
Dumitru Bosîi – judecător, Judecătoria Cahul
Svetlana Bucur – judecător, Judecătoria Soroca
Adrian Cerbu – judecător, Judecătoria Bălți
Igor Chiroșca – judecător, Judecătoria Strășeni
Elena Costiuc – judecător, Judecătoria Comrat
Marina Curtiș – judecător, Judecătoria Cahul
Petru Cocitov – judecător, Judecătoria Soroca
Maria Țugui – judecător, Judecătoria Căușeni
Tot în ședința de astăzi, membrii CSM au selectat șase magistrați noi pentru judecătoriile din țară. Este vorba de candidații Viorel Botnăraș și Svetlana Bîcu, care au depus dosarul pentru Judecătoria Hâncești, cu sediul la Ialoveni. Alți doi candidați au fost propuși pentru numirea în calitate de judecători la instanța dinOrhei. Este vorba de Iurie Movilă și Eugen Popovici. Pentru Judecătoria Strășeni, cu sediul la Călărași a fost propusă Silvia Țurcan, iar pentru suplinirea funcției vacante de judecător la Judecătoria Bălți, cu sediul la Fălești, a fost propus Radu Holban.
Totodată, CSM a anunțat concurs repetat pentru suplinirea funcției de președinte a Judecătoriei Comrat și vicepreședinte a Judecătoriei Strășeni și asta pentru că, pretendenții, care s-au prezentat în fața membrilor CSM, nu au acumulat numărul necesar de voturi pentru a fi promovați în funcție.
Amintim că, săptămâna trecută, CSM a selectat 27 de candidați la funcția de magistrat la Judecătoria Chișinău. Aceștia urmează să fie numiți în funcție de șeful statului.
sursa: bizlaw.md
Şi-a incendiat soţia şi soacra, iar judecătoria Bălţi l-a achitat. Este vorba despre un bărbat din satul Glinjeni, raionul Făleşti, care, după o ceartă în familie, a dat foc la o butelie cu gaz. În urma incendiului, soacra sa a decedat, iar soţia a suferit arsuri pe 35 la sută din suprafaţa corpului. Atât femeia cât şi procurorii sunt nemulţumiţi de decizia instanţei şi spun că o vor ataca la Curtea de Apel. Tatiana Carauş, în vârstă de 34 de ani din Bălţi, trece prin momente dificile de aproape trei ani, după ce fostul soţ, într-o criză de gelozie, a incendiat gospodăria. În momentul nenorocirii, a decedat mama sa, iar ea, fiind gravidă în luna a patra, a pierdut sarcina şi a fost nevoită să-şi facă mai multe transplanturi de piele. După aproape trei ani, judecătoria din Bălţi a emis o hotărâre prin care individul a fost achitat. Femeia spune însă, că suspectul are rude influente şi cazul ar fi fost muşamalizat. Procurorii au cerut instanţei de judecată ca individul să fie pedepsit cu 25 de ani de puşcărie, însă judecătorii l-au pus în libertate.
Contactat telefonic, preşedintele completului de judecători, Adrian Cerbu, a refuzat să se expună pe acest caz şi a închis telefonul. Casa care aparţinea mamei sale a ars în totalitate, iar femeia a fost nevoită să vină să locuiască împreună cu copilul din prima căsătorie la bunica sa, în vârstă de 83 de ani, într-o cameră de 14 metri pătraţi. Bătrâna confirmă că bărbatul era agresiv şi ar fi încercat de mai multe ori să-şi omoare soţia. Femeia spune că nu va ceda şi va merge până în pânzele albe, pentru ca individul să fie pedepsit conform legii.
Judecătorii absolvenți ai Programului Lumea Deschisă colaborează cu ABA ROLI Moldova
Judecătorul Adrian CERBU a fost selectat ca membru al grupului de lucru creat de ABA ROLI pentru a dezvolta ghidul privind investigarea infracțiunilor de corupție. Acest ghid va fi utilizat de către Institutul Național de Justiție în cadrul procesului de formare a judecătorilor și procurorilor prin intermediul unui curs de învățământ la distanță.
Cine și de ce nu vrea ca lefurile judecătorilor moldoveni să fie mărite...
Președintele Nicolae Timofti a spus săptămâna aceasta că judecătorii vor trebui să fie plătiți mult mai bine, ca să nu fie tentați „să caute surse de existență în altă parte” - cu alte cuvinte, să nu fie coruptibili. Declarația lui Timofti, care vorbea de un salariu de 10.000 de lei pe lună pentru un judecător începător, față de 3.000 în prezent, i-a iritat pe unii adversari politici ai președintelui, care și-au adus aminte că el însuși e de profesie jurist. Detalii are Liliana Barbăroșie. Preşedintele Nicolae Timofte nu a luat până acum vreo decizie pentru care ar fi putut fi suspectat că ar vrea să-şi păstreze prietenia foştilor săi colegi de breaslă. Dimpotrivă, mai întâi el a respins câteva avansări ale unor magistraţi bănuiţi că ar deţine averi nemotivate, iar apoi a promulgat chiar o decizie care i-a lăsat pe magistraţi parţial fără imunitate, măcar că criticase anterior această iniţiativă a ministrului justiţiei, Oleg Efrim. Zilele trecute, şeful statului a anunţat însă că va iniţia o majorare de salarii pentru magistraţi, fapt pentru care şi-a atras imediat această bănuială.
Prin abonarea la newsletterul Magistrat.md veți fi permanent informat despre noile modificări pe site
Toate drepturile rezervate
Copyright "Juriştii pentru Drepturile Omului" © 2014 - 2017