Биографические данные
Дата назначения на должность: 18 декабря 2014 г.
Решением ВСМ №442/18 от 09 июня 2015 г. была назначена для исполнения полномочий судьи по уголовному преследованию в Суде Чимишлия судья София Арамэ на период невозможности исполнения этих полномочий назначенным ранее судьей по уголовному преследованию Владимиром Руснаком.
Указом Президента РМ №1415-VII от 18 декабря 2014 г. назначена, на пятилетний срок, на должность судьи Суда Чимишлия.
Год рождения - 1980
Обучение/Дипломы
1997 г. - 2002 г. - юридический факультет, Государственный университет Молдовы
2007 - 2008 гг. мастерат, Международный свободный университет Молдовы
Соответствующая профессиональная деятельность
Юридическая деятельность
15.03.2005 г. - 10.04.2007 г. секретарь суда, Суд Чимишлия
07.05.2007 г. - 14.06.2008 г. - адвокат стажер, ассоциированное адвокатское бюро „InterAvo”
02.03.2009 г. - 03.05.2011 г. главный специалист, Аппарат Высшего совета магистратуры
01.06.2011 г. - 31.12.2011 г. - адвокат, ААБ „Hanganu şi Tănase”
04.01.2012 г. - 18.12.2014 г. - кабинет адвоката „Sofia Aramă”
18.12.2014 г. назначена на должность судьи Суда Чимишлия, на пятилетний срок Указ №1415-VII
Доходы
Доход по основному месту работы 198 831 лей
Недвижимость
Участок площадью 0.06 га, распределенный МПА в 2002 г.
Движимое имущество
Автомобиль (год выпуска 2013) стоимостью 16 800 Евро, купленный в 2013 г., лизинговый договор
Задолженности
1. Кредит в первоначальной сумме 60 000 леев, под 10,5% годовых, предоставленный в 2013 г., со сроком погашения в 2016 г.
2. Кредит в первоначальной сумме 60 000 леев, под 10,5% годовых, предоставленный в 2014 г., со сроком погашения в 2016 г.
Activităţile profesionale retribuite
Judecătoria Cimișlia, avocat
ОЦЕНКА ДЕЯТЕЛЬНОСТИ
Решением №69/8 от 15 октября 2014 г., была одобрена кандидатура Арамэ Софии для участия в конкурсе на замещение вакантной должности судьи.
Решение №337/28 от 10.11.2020 г.
Решение №104/11 от 11.10.2019 г.
Решение №353/20 от 19.09.2019 г.
Решение №320/19 от 06.08.2019 г.
Решение №1/01 от 01.02.2019 г.
Решение №64/7 от 06.07.2018 г.
Patru magistrați de la judecătoriile Bălți și Cimișlia au solicit să fie promovați
Judecătorii Victor Potlog, Sofia Aramă, Aliona Donos și Andrei Guțu au solicitat să fie evaluați pentru o eventuală promovare în funcție. Solicitările acestora urmează să fie examinate la următoarea ședință a Consiliului Superior al Magistraturii.
Mai exact, Victor Potlog și Sofia Aramă, de la Judecătoria Cimișlia vor să ajungă în funcția administrativă. Totodată, Aliona Donos, de la Judecătoria Bălți vrea la o instanță ierarhic superioară, iar Andrei Guțu, de la aceeași instanță, urmează să fie evaluat pentru o eventuală promovare în funcție administrativă sau pentru a fi promovat la o instanță ierarhic superioară.
Potrivit datelor publicate pe paginele web ale instanțelor, cea mai mare experiență de activitate în funcție de magistrat o au judecătorii de la instanța din Bălți. Andrei Guțu a fost numit în funcția de judecător în anul 2006, iar Aliona Donos un an mai târziu, în 2007. Sofia Aramă a fost numită în funcția de judecător în anul 2014, Victor Potlog, în 2018.
Tot în următoarea ședință, CSM urmează să examineze solicitările de acordare a gradului cinci de calificare pentru următorii magistrați: Maria Frunze, Angela Furdui, Alina Brăgaru, Dragoș Crigan și Octavian Dvornic. Toti cinci activează în cadrul Judecătoriei Chișinău.
Sursa: bizlaw.md
Membrii revocați ai Consiliului Superior al Magistraturii se întrunesc, din nou, în ședință marți, 19 noiembrie. Pe ordinea de zi au fost incluse 27 de subiecte, inclusiv solicitarea depusă de șase magistrați de a fi numiți în funcție până la atingerea plafonului de vârstă.
Cererile au fost semnate de către judecătorii:
Mihaela Grosu, de la Judecătoria Strășeni;
Olga Bejenari, de la Judecătoria Chișinău;
Sergiu Suvac, de la Judecătoria Chișinău;
Iurie Malcoci, de la Judecătoria Bălți;
Sofia Aramă, de la Judecătoria Cimișlia;
Valentina Stratulat, de la Judecătoria Ungheni.
Toți șase magistrați au primit calificativul foarte bine de la Colegiul de evaluare a performanțelor judecătorilor. Cinci dintre magistrați au fost numiți în funcție la sfârșitul anului 2014, iar unul la începutul anului 2015.
Mihaela Grosu, Olga Bejenari, Sergiu Suvac și Valentina Stratulat au devenit judecători după ce au absolvit Institutul Național al Justiției. La examenele de absolvire aceștia au obținut media generală între 9,29 și 9,63. Ceilalți doi magistrați care au solicitat să fie numiți în funcție până la atingerea plafonului de vârstă au ajuns în funcțiile de judecători în baza experienței de muncă acumulată anterior. Iurie Malcoci a fost procuror timp de 20 de ani, iar Sofia Aramă a activat ca avocat.
Amintim că, în luna august Consiliul Superior al Magistraturii a propus ca Sofia Aramă să fie numită în funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Cimișlia pentru un mandat de patru ani.
Sursa: bizlaw.md
Patru magistrați de la diferite instanțe din țară au fost admiși de Colegiul pentru selecția și cariera judecătorilor pentru a participa la concursurile de ocupare a funcțiilor administrative în instanțele în care activează. Deciziile au fost publicate, recent, pe pagina web a Consiliului Superior al Magistraturii.
Astfel, undă verde pentru funcția de președinte al Judecătoriei Soroca a primit Ghenadie Mîțu. Magistratul a obținut 67 de puncte în urma evaluării. Ghenadie Mîțu a fost numit în funcția de judecător în anul 2003, iar pe parcursul anului 2017 a exercitat atribuţiile judecătorului de instrucţie.
De asemenea, se poate în scrie în concursurile de angajare a președintelui de instanță și Igor Botezatu. Acesta optează pentru funcția administrativă în Judecătoria Comrat. Igor Botezatu a fost numit în funcția de magistrat în anul 2011 la Judecătoria Vulcănești, iar din ianuarie 2017 este vicepreședinte al Judecătoriei Comrat. În urma evaluării, Igor Botezatu a primit 73 de puncte.
Colegiul pentru selecția și cariera judecătorilor a mai admis doi magistrați pentru a participa la concursurile de angajare a vicepreședinților instanțelor de prim nivel. Este vorba despre Sofia Aramă la Judecătoria Cimișlia și Sergiu Caraman la Judecătoria Criuleni. Aceștia au obținut câte 72 și, respectiv, 67 de puncte.
Sofia Aramă are o experiență de activitate în funcția de magistrat de puțin peste patru ani, iar Sergiu Caraman peste șase ani. Ambii judecători nu au fost sancționați disciplinar în ultimii doi ani.
Sursa: bizlaw.md
Cinci magistrați vor fi evaluați, astăzi, pentru a fi promovați în funcție
Colegiului pentru selecția și cariera judecătorilor urmează să evalueze 15 persoane. Dintre acestea, cinci vor trece prin procedura de evaluare în baza cererilor de a fi promovați în funcție.
Conform agendei publicate pe pagina web a Consiliului Superior al Magistraturii, președintele interimar al Judecătoriei Soroca, Vadim Belous, va fi evaluat pentru a putea participa la concursul de angajare a șefului instanței. CSM a anunțat deja concurs pentru ocuparea acestei funcții. Vadim Belous a fost numit în funcția de judecător în anul 2000. Aceasta este vicepreședinte al instanței din Soroca pentru al doilea mandat. De asemenea, pentru o eventuală promovare în funcția de președinte al acestei instanțe a fost, deja, evaluat magistratul Ghenadie Mîțu.
De asemenea, magistrata Sofia Aramă, de la Judecătoria Cimișlia, sediul central va fi evaluată pentru a putea participa la concursul de ocupare a funcției de cicepreședinte al aceleiași instanțe. Totodată, trei magistrați au solicitat să fie promovați la o instanță ierarhic superioară. Aceștia sunt:
Dumitru Pușca, de la Curtea de Apel Bălți la Curtea Supremă de Justiției;
Aliona Donos, de la Judecătoria Bălți, sediul central la Curtea de Apel Bălți;
Denis Băbălău, de la Judecătoria Chișinău, sediul central la Curtea de Apel Chișinău.
În cadrul ședinței de astăzi va fi examinat și dosarul magistratului Roman Mazureț, care vrea să fie transferat la o instanță judecătorească de acelaşi nivel. Și anume, acesta vrea să treacă de la Judecătoria Edineț, sediul Ocnița, la Judecătoria Chișinău. Totodată, Colegiul va evalua nouă persoane care vor să acceadă în funcția de magistrat. Aceștia sunt:
FĂRĂ PRECEDENT. O judecătoare de la noi cere sancționarea unei avocate, pentru un mesaj pe facebook
- De ce aţi ales să vă întoarceţi acolo de unde ați pornit, în oraşul Cimișlia?
- Orașul natal este locul în care ne păstrăm identitatea, tradiţiile, locul în care ţesem cele mai frumoase vise, aşa cum ne învață părinții, buneii. Şi dacă-i aşa, atunci de ce să nu fiu judecător acasă, în localitatea mea de baştină?
- Ce aţi simţit atunci când aţi intrat pentru prima dată în sala de judecată în calitate de judecător?
- Am simțit încrederea pe care cetățenii o au pentru sistemul judecătoresc, respectiv, fiind în calitatea de judecător, sunt acel subiect care explică entităților publice și private că supremația legii predomină doar atunci când ei respectă și se supun legii, iar instanța de judecată aplică legea corect și imparțial.
Sofia Aramă și Olga Bejenari, numite în funcția de judecător la 18 decembrie 2014, au depus jurămîntul în faţa Consiliului Superior al Magistraturii la 23 decembrie 2014, în ședință solemnă.
Noii judecători au jurat să respecte Constituţia şi legile ţării, drepturile şi libertăţile omului, să-și îndeplinească cu onoare, conştiinţă şi fără părtinire atribuţiile ce le revin.
Depunerea jurămîntului a fost consemnată într-un proces-verbal, fiind semnat de către preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu şi de către noii magistrați.
Sofia Aramă a fost numită în funcția de judecător la Judecătoria Cimișlia, iar Olga Bejenari la Judecătoria Rîșcani, municipiul Chișinău, pe un termen de 5 ani, de către Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.
Trei judecători numiți în funcție de șeful statului
La propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, președintele R. Moldova, Nicolae Timofti, a semnat astăzi, 18 decembrie, decretele de numire în funcție a trei judecători.
Pe un termen de cinci ani au fost numiți în funcție doi magistrați:
Doamna Sofia Aramă – judecător la Judecătoria Cimișlia;
Doamna Olga Bejenari – judecător la Judecătoria Râșcani, municipiul Chișinău.
Totodată, domnul Petru Vacula a fost numit, pe un termen de patru ani, în funcția de președinte al Judecătoriei Leova.
Prin abonarea la newsletterul Magistrat.md veți fi permanent informat despre noile modificări pe site
Toate drepturile rezervate
Copyright "Juriştii pentru Drepturile Omului" © 2014 - 2017